Μια συναρπαστική συζήτηση για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες στην Ελλάδα από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφη Μιχελή με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του βιβλίου του  «H Ελλάδα στην Περιηγητική Εικονογραφία ( 15ος – 19ος αιώνας): Ταυτότητες, ετερότητες, μεταμορφώσεις». Η ιστορικός,  συγγραφέας και  ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός, καθηγήτρια κυρία Bettany Hughes, συντόνισε τη συζήτηση με τη συγγραφέα του βιβλίου και ιστορικό τέχνης, Δρ Αφροδίτη Κουρία, και τον επιμελητή της συλλογής τέχνης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Δρ. Θεόδωρο Κουτσογιάννη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης  οι εικόνες του βιβλίου προβάλλονταν στο παρασκήνιο.

Όπως σημειώθηκε, για πολλά χρόνια το ταξίδι θεωρήθηκε ένας σημαντικός τρόπος εκμάθησης και ζωτικής πολιτιστικής εμπειρίας και ο ταξιδιώτης που γνωστοποιούσε την επιτόπια εμπειρία του έχαιρε μεγάλης εκτίμησης. Οι Ευρωπαίοι που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα επισκέφθηκαν κυρίως λιμάνια και νησιά, τα οποία ήταν πιο προσιτά από την ηπειρωτική χώρα, απεικόνισαν πολέμους και περιέγραψαν αρχαία μνημεία και πόλεις. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας, με το φιλελληνικό κίνημα, επικράτησε μια ρομαντική προσέγγιση. Σύμφωνα με την κα Κούρια, τους προηγούμενους αιώνες ο στόχος των ταξιδιωτικών βιβλίων ήταν να προσφέρει στον αναγνώστη μια απεικόνιση των πόλεων που επισκέφθηκε με σαφήνεια. Οι ταξιδιώτες παρουσίαζαν όμως συχνά  ένα συνδυασμό ρεαλιστικών και φανταστικών απόψεων για να ικανοποιήσουν τους αναγνώστες τους, ενώ οι εικόνες συχνά βασίζονταν στα σκίτσα και τις περιγραφές των ταξιδιωτών, με τους εικονογράφους να αυτοσχεδιάζουν σε κάποιο βαθμό. Έτσι, οι εικόνες δεν είναι μια ρεαλιστική αντιπροσώπευση της Ελλάδας εκείνης της  εποχής, αλλά μάλλον μια ένδειξη των απόψεων των ταξιδιωτών και των εικονογράφων για την Ελλάδα. Ιδιαίτερα τον 19ο αιώνα η προσωπική συμμετοχή του ταξιδιώτη γίνεται ισχυρότερη, κυριαρχεί η υποκειμενική και συναισθηματική προσέγγιση, ενώ οι γυναίκες ταξιδιώτες δείχνουν ισχυρή ενσυναίσθηση προς τους ανθρώπους που συναντούν.

Γραφείο Τύπου
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Η Έφη Μιχελή συνεχίζει το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής… Επόμενος σταθμός: Νέα Υόρκη

27 αντίγραφα έργων της θα παρουσιαστούν  στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης  με την υποστήριξη του Κολλεγίου Ανατόλια και του Εκδοτικού Οίκου «Μέλισσα». Η έκθεση

Read More »