Παναγιώτης & Έφη Μιχελή

Παναγιώτης Α. Μιχελής

Ο Παναγιώτης Α. Μιχελής (1903-1969), αρχιτέκτων, θεωρητικός της αρχιτεκτονικής και φιλόσοφος της τέχνης, γεννήθηκε στην Πάτρα. Αποφοίτησε το 1926 από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης. Διετέλεσε τακτικός καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1941-1969).

Ο Μιχελής υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες αρχιτέκτονες υπέρμαχους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και τέχνης, με πλούσιο θεωρητικό έργο, που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής και οργάνωσε το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής το 1960 στην Αθήνα.

Ο Μιχελής προσπάθησε με το έργο του να ερμηνεύσει και να διαφωτίσει τη βυζαντινή αλλά και την αρχαία ελληνική τέχνη καθώς και τη νεότερη λαϊκή αρχιτεκτονική μας παράδοση. Συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση των θεωρητικών βάσεων και της αισθητικής της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Έφη Π. Μιχελή

Η Έφη Μιχελή (Αθήνα, 1906-1984), ναΐφ ζωγράφος, σύζυγος του Παναγιώτη Μιχελή, γεννήθηκε στην Αθήνα.

Εμφανίστηκε στον καλλιτεχνικό χώρο το 1952. Πήρε μέρος σε όλες τις Πανελλήνιες Εκθέσεις από το 1952 έως και το 1973, καθώς και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μέλος πολλών καλλιτεχνικών σωματείων, υπήρξε πρωτεργάτις της σύστασης της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας (Fédération Internationale Culturelle Féminine), της οποίας εξελέγη το 1980 Πρόεδρος. Εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο για τη συγκρότηση του Τμήματος Ελλάδος της Ομοσπονδίας, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρoς (1974-1984). Υπήρξε επίσης δραστήριο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής και της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού Χρονικά Αισθητικής.

To 1979 ίδρυσε το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, του οποίου υπήρξε η πρώτη Πρόεδρος και κληροδότησε σ΄ αυτό όλη την περιουσία της.

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Η Έφη Μιχελή συνεχίζει το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής… Επόμενος σταθμός: Νέα Υόρκη

27 αντίγραφα έργων της θα παρουσιαστούν  στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης  με την υποστήριξη του Κολλεγίου Ανατόλια και του Εκδοτικού Οίκου «Μέλισσα». Η έκθεση

Αναλυτικά »