Η Βιβλιοθήκη Αισθητικής του Ιδρύματος Μιχελή ειδικεύεται σε θέματα αισθητικής, αλλά και αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών, φιλοσοφίας της τέχνης και φιλοσοφίας γενικότερα. Ο κύριος όγκος των βιβλίων προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Παναγιώτη Α. Μιχελή και της συζύγου του Έφης.
Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης (OPAC) είναι προσιτός στον αναγνώστη μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος και περιέχει περίπου 20.000 εγγραφές που αφορούν ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις, 1.000 σπάνια ανάτυπα άρθρων και μία μοναδική βιβλιογραφία με 5.000 άρθρα από τα πέντε διεθνώς εγκυρότερα περιοδικά αισθητικής, τα οποία υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη σε πλήρεις σειρές. O συνεχής εμπλουτισμός, με δωρεές και αγορές, η ενημέρωση των συλλογών και η σύνδεση με πανεπιστήμια και πνευματικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθιστούν τη Βιβλιοθήκη σημαντικό διεθνές κέντρο έρευνας σε θέματα Αισθητικής.
Το υλικό της Βιβλιοθήκης είναι χωρισμένο στην κύρια συλλογή, στα ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, στις παλαιές εκδόσεις (προ του 1900), στη συλλογή των αρχαίων Ελλήνων κλασικών και στις εκδόσεις που αναφέρονται στη ζωγραφική ναΐφ.
Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη αποτελεί έδρα του Αρχείου της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής (International Association for Aesthetics / IAA), το οποίο περιλαμβάνει εκτός των άλλων και πλήρη σειρά των πρακτικών των Διεθνών Συνεδρίων Αισθητικής από το 1913 έως σήμερα.
Η Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προσελκύει ερευνητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακούς δασκάλους και είναι ανοιχτή στο κοινό για επιτόπια μελέτη. Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και χρήσης του προσωπικού τους φορητού υπολογιστή.
Συλλογή Richard Woodfield
Στη διεθνή αναγνώριση της σημασίας της Βιβλιοθήκης Αισθητικής του Ιδρύματος συνέβαλε και η δωρεά εκ μέρους του Βρετανού καθηγητή φιλοσοφίας Richard Woodfield, πρώην Αντιπροέδρου της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής (ΙΑΑ), της πολύτιμης συλλογής των βιβλίων του με θέματα φιλοσοφίας, αισθητικής και ιστορίας της τέχνης. Στη Βιβλιοθήκη έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό τμήμα που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 1000 τεκμήρια και αποτελεί μια ανεξάρτητη συλλογή με το όνομα του δωρητή.